Frimärksaktie
En frimärksaktie är en aktie som kostar ungefär lika mycket som ett frimärke eller mindre, det vill säga från några ören upp till ca 5-10 kronor.

Den traditionella uppfattningen om en frimärksaktie är ofta ett mindre bolag som vanligen handlas på mindre listor, har lägre likviditet, lägre börsvärde, är svårare att få information om, vars aktie är lättare att manipulera och som ibland har en någorlunda spekulativ affärsidé, kanske i en ny och spännande bransch.

Många gånger är aktien en så kallad High Risk, High Reward som antingen utvecklas till en kursraket om affärsidén slår väl ut, eller stannar kvar/sjunker till nivån omkring några kronor per aktie, eller i sämsta fall går i konkurs eller avnoteras från listan. Det finns exempel på aktier som på 2000-talet har kostat så lite som 1 öre/st.

Ett bolag undviker gärna att deras aktier hamnar i frimärksaktieklassen, just på grund av ovannämnda anledningar samt negativa associationer.

Det kan förefalla lockande med frimärksaktier då de kan handlas till ett så lågt pis. Om en aktie endast kostar en krona att köpa behöver den ju bara stiga en krona för att fördubblas i värde, medan en aktie som kostar 75 kronor måste stiga 75 kronor för att fördubblas. Kom dock ihåg att 50 öre ner i en enkronas-aktie innebär att 50 procent av börsvärdet har raderats. Den procentuella skillnaden är det väsentliga.

Ett företag som vill komma bort från frimärksaktiestämpeln kan genomföra en omvänd split för att på så sätt få upp priset på aktien. Detta innebär att antalet aktier minskas, samtidigt som kvotvärdet (förut kallat nominellt belopp) på aktien och aktiekursen ökas i motsvarande utsträckning så att börsvärdet blir lika stort före som efter en omvänd split.

Observera att stora börsbolag med betydande börsvärden noterade på de största listorna också kan få frimärksaktiestatus under mindre gynnsamma omständigheter, exempelvis under lågkonjunktur eller dåliga år. Detta utan att för den skull uppfylla de traditionella beskaffenheter som förknippas med en frimärksaktie. Exempelvis telekombolaget Ericsson befann sig på väldigt låga kursnivåer en period under 2002 innan en återhämtning skedde.

Den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen är SEC (U.S. Securities and Exchange Commission). Följande definition finns på deras hemsida angående begreppet frimärksaktie (på engelska penny stock):

"The term 'penny stock' generally refers to low-priced (below $5), speculative securities of very small companies."

SEC utfärdar även en varning:

"Investors in penny stocks should be prepared for the possibility that they may lose their whole investment."

Det finns alltså anledning att vara försiktig vad gäller handel med frimärksaktier, samtidigt som det kan innebära stora möjligheter, exempelvis vid investering i ett företag med en riskabel affärsidé som sedan slår igenom.

Lär känna dina aktier innan du handlar med dem.

Källor

Senast uppdaterad/granskad 2009-10-01

Aktieskolan.se tillhandahåller information i utbildningssyfte och garanterar inte att innehållet är korrekt. Den eventuella risk som föreligger med att använda denna webbplats står användaren för.